Centrala Borås med Rådhuset i förgrunden och gröna kullar i bakgrunden

Anslut din förening

Välj fritt i vårt nät

Ansluter du din förening till vårt nät kan ni välja fritt. Varje hushåll kan välja bland de tjänsteleverantörer och tjänster som finns i vårt öppna nät. Eftersom det finns många valmöjligheter finns det säkert något som passar just dina behov.

Rusta föreningen för framtiden

Att ansluta din förening till fiber innebär att ni rustar er för framtidens digitala kommunikationslösningar och att bostäderna blir mer attraktiva att bo i.

Ansluter du föreningen till vårt fibernät ligger ni i framkant när det kommer till att kunna surfa i höga hastigheter i ett driftsäkert nät, med många valmöjligheter för varje hushåll. Hos oss väljer varje hushåll fritt bland tjänster och tjänsteleverantörer. 

Vi bygger vårt nät i världsklass med få avbrott och med hög kapacitet. Vi bevakar nätet dygnet runt, alla dagar på året och vi har en hög tillgänglighet på över 99,9 procent. 

Stort tjänsteutbud med pressade priser

Vi har ett öppet nät. Det innebär att oberoende tjänsteleverantörer kan ansluta sig och erbjuda sina tjänster, allt från internet och tv till telefoni. Det bidrar till ett stort tjänsteutbud med låga priser. Utbudet förändras ständigt och varje hushåll väljer själv vilka tjänster och tjänsteleverantörer de vill ha från vår tjänsteportal.

Din lokala fiberleverantör  

Vi vet att ni har högra krav på er anslutning och vill ha en leverantör som är lätt att komma kontakt med. Vilken tur att vi är det! Vi finns i Borås har känner till området väl och kan vara på plats snabbt om ett eventuellt fel skulle inträffa.   

Samla alla i ett kollektivavtal

Med ett kollektivavtal kan alla hushåll i föreningen få samma tjänst från samma tjänsteleverantör, samlat under ett och samma avtal. Om ni är intresserade av ett kollektivavtal kan vi erbjuda detta tillsammans med våra tjänsteleverantörer.  

Lägenhetshus med fasad i gult och orange mot en blå himmel

Smartare drift med fastighetsstyrning 

Med fastighetsstyrning kan du koppla upp fastigheten och göra det bekvämare och tryggare, både för dig som fastighetsägare och för de boende. Genom att ha en fastighetsstyrning kan du styra fastighetsdriften digitalt på distans. Det gör fastighetsskötseln både enklare och effektivare. Du väljer själv vad du vill digitalisera och kontrollera. Vi ger er möjligheten med en dedikerad internetport.

Det finns många användningsområden med en fastighetsstyrning. Du kan bland annat: 

  • Minska energikostnader genom att mäta förbrukning av vatten, värme och el  
  • Öka tryggheten genom att införa digitala lås- och passersystem samt koppla upp övervakningskameror  
  • Automatisera olika typer av funktioner, till exempel belysning och bevattning. 
  • Erbjuda smarta lösningar för att hantera vardagssysslor, såsom digital bokning av tvättstuga, grillplatser eller andra gemensamma ytor.  

Anslut dig till vårt fastighetsnät 

När du väljer att ansluta föreningen till oss kan du lugnt luta dig tillbaka och känna dig trygg med att vi löser hela anslutningen, från att gräva och installera till att bygga fastighetsnätet. Ett fastighetsnät är det interna nätet i fastigheten som kopplar samman vår slutpunkt med respektive hushåll. Vi har byggt fastighetsnät åt drygt 1000 kunder och gör det gärna åt din förening också, även om ni självklart kan välja att bygga det själva. 

Sök bidrag för fiberanslutning

Om din förening är en samfällighet, förening eller ett byalag kan ni söka bidrag för fiberanslutning’. Mer information om detta hittar du bland annat på Jordbruksverket, Post- och telestyrelsen eller Svenska stadsnätsföreningen.  

Så här installerar vi fiber i din fastighet

Skissen visar hur vi drar in fiber till en fastighet och bygger ett fastighetsnät med fiberboxar i varje lägenhet.
1

Avtal och projektering

När vi tecknat avtal är det dags för projekteringsmöte. Vår entreprenör träffar er på plats och går igenom hur schaktarbetet ska genomföras. Vi utgår från den närmaste fiberpunkt vi har i området och gräver från denna vidare in till er fastighet. Har er fastighet flera huskroppar gräver vi även mellan dem eller så använder vi befintliga kulvertar. Självklart återställer vi marken där vi schaktat till ursprungligt skick.

2

Vi monterar överlämningspunkt

I ett utrymme i fastigheten (ofta el- eller fjärrvärmerum) monterar vi vår överlämningspunkt. Den är förbindelsen mellan fibernätet och fastighetsnätet. Här sitter vår tekniska utrustning (så kallade switchar) där alla kunder i fastigheten får sin fiber genom en unik fiberport för varje lägenhet. Detta utrymme behöver vara låst och ha ett torrt klimat. Vi behöver också ha tillgång till utrymmet över tid för löpande underhåll och service.

3

Vi bygger fastighetsnät

Vi bygger ett fastighetsnät från överlämningspunkten och in till varje lägenhet. Vi bygger det med fiberkabel hela vägen, för att framtidssäkra din fastighet och ser till att ni har teknik för att klara dagens men framförallt morgondagens tjänster. Kablarna drar vi i befintlig kanalisation eller så anlägger vi ny kanalisation. Det avgör vi i samråd med er.
Har din fastighet redan ett befintligt fastighetsnät med fiber behöver vi inte bygga något nytt såklart.

4

Vi monterar fiberboxar

I varje lägenhet monterar vi en fiberbox. Den konverterar fiberns signaler till elektriska signaler och kommer att vara navet för de tjänster kunden vill ha i sin lägenhet. Till fiberboxen ansluter du enheter som trådlös router, tv-box och utrustning för det smarta hemmet.

5

Nu kan kunderna beställa tjänster

När fiberboxen är uppkopplad kan kunderna i din fastighet beställa tjänster via vår öppna plattform. Här finns mängder av tjänsteleverantörer att välja bland (se särskild bilaga). Valfriheten i ett öppet nät höjer värdet på fastigheten och ser till att ni kan beställa tjänster som uppfyller era behov. När tjänsteleverantörer konkurrerar om kunderna pressas dessutom priserna och över tid är det oftast billigare att tillhöra ett öppet nät.

6

Klart!

Nu har din fastighet fiber!